Kosmetika s bylinkami

Heřmánek pravý

Matricaria chamomilla
Heřmánek zklidňuje pleť i mysl, pomáhá při hojení ran i v péči o pokožku.
Heřmánek pravý
Více o heřmánku

Heřmánek, zvaný též camomila či kamilka, patří k vůbec nejznámějším léčivým bylinkám. Je skvělým antiseptikem, urychluje hojení ran a popálenin (i od slunce) a brání tvorbě jizev. Má velký význam i v péči o děti – je možné ho bez problémů podávat i kojencům. Užívá se k ošetřování citlivé pleti, hodí se ale také pro pleť suchou, aknotickou, i pro kůži postiženou zánětlivými stavy. Jeho zklidňujících a hojivých účinků se využívá pro ošetření suché i mokvající dermatitidy či alergických projevů kůže. Heřmánek navozuje celkové uklidnění organismu a pomáhá proti stavům úzkosti, nervozity a napětí.

V přírodě se s heřmánkem setkáme poměrně hojně, často totiž roste jako plevel v polích. Léčivé látky se získávají z charakteristických žlutobílých květů, které se v tenkých vrstvách suší. O heřmánku se zmiňuje už Hippokrates a píše, že staří Egypťané tento květ Boha slunce uctívali jako zázračnou rostlinu. Také Řekové s jeho pomocí léčili nejrůznější nemoci. V medicíně začal být heřmánek využíván teprve asi před 250 lety, a to zejména pro své protizánětlivé účinky.

Heřmánek v naší nabídce

Heřmánek používáme mimo jiné k výrobě mastí, kosmetických tinktur, toaletních mýdel, pleťových vod a šamponů. Doporučujeme vám také velmi příjemné heřmánkové koupele.

Kosmetika s heřmánkem

Vše s heřmánkem (13)

Měsíček lékařský

Calendula officinalis
Měsíček lékařský – zázrak přírody – je známý svými antiseptickými, antibakteriálními, hojivými a protizánětlivými účinky.
Měsíček lékařský
Více o měsíčku

Měsíčková mast je tradičním prostředkem pro hojení ran a zjemnění pokožky a neměla by chybět v žádné domácnosti. Používá se i v homeopatii.

Měsíček lékařský je bylina s bohatě větvenými lodyhami a podlouhlými listy, dosahuje výšky asi 70–80 cm. S jeho květy, které jsou až 8 cm široké a mají žlutou nebo oranžovou barvu, se můžeme setkat ve vetšině kvetoucích zahrad. V historii nacházel měsíček hojné uplatnění, v Egyptě byl používán jako omlazovací bylina, Peršané a Řekové ho používali v kuchyni a Hindové k ozdobě oltářů a chrámů. Okvětními lístky měsíčku ošetřovali američtí lékaři otevřené rány zraněných vojáků během občanské války na bitevních polích. Využívali také jeho antiseptických účinků a schopnosti napomáhat hojení kůže.

Měsíček v naší nabídce

Měsíček najdete především v naší kosmetice pro děti, neboť má ideální hojivé účinky pro ošetření citlivé dětské pokožky celého těla.

Kosmetika s měsíčkem

Vše s měsíčkem (12)

Konopí seté

Cannabis sativa
Konopný olej je velmi šetrný prostředek k ošetření pleti dětí a těhotných i kojících žen. Pomáhá při léčbě ekzémů a silného akné.
Konopí seté
Více o konopí

Konopný olej obsahuje ceramidy – tuky, které pomáhají regulovat hydrataci pleti.

Konopí je jednoletá, 80–150 cm vysoká bylina s typickými vícečetnými kopinatými listy. Jde o prastarou kulturní rostlinu, jejíž využití je známo už ze starověku. Konopí seté obsahuje oproti indickému minimum THC, není tedy pro někoho obávanou drogou, zato se tradičně používá k výrobě provazů, textilních vláken nebo papíru.

Konopí v naší nabídce

Čistý olej, mast nebo hutný krém se hodí pro suchou a starší pleť, můžou se vám osvědčit i jako ochrana třeba v zimě na horách. Pro mastná či smíšenou pokožku obličeje je třeba použít méně hutné přípravky: lehčí balzámy a gely. Konopný olej používáme také při výrobě vlasové kosmetiky, protože působí velmi zklidňujícím účinkem na citlivou pokožku hlavy.

Kosmetika s konopím

Vše s konopím (9)

Blahovičník

Eucalyptus
Eukalyptus neuvěřitelně prospívá lidskému zdraví, má antiseptické účinky a podporuje hojení. Eukalyptové silice používáme i pro jejich krásnou vůni.
Blahovičník
Více o blahovičníku

Eukalyptus je považován za jeden z nejkrásnějších stromů světa, navíc s doslova zázračnou léčivou silou. Je to velmi rychle rostoucí strom s podlouhlými listy zbarvenými od tmavě zelené až do modrošeda. Eukalyptus je výjimečný i tím, že je jedinou potravou australských medvídků koala.

Nejlepší cestou k maximálnímu účinku eukalyptu je inhalace. Z blahovičníků se vyrábí éterický eukalyptový olej, který při inhalaci dokonale pročistí a osvěží nosní dutiny. Navíc má dezinfekční účinky a zabraňuje vzniku viróz.

Eukalyptus v naší nabídce

Doporučujeme vám naše přísady do koupele v podobě bylinných lázní s eukalyptovým olejem.

Kosmetika s blahovičníkem

Vše s blahovičníkem (3)

Aloe pravá

Aloe vera
Aloe působí svými hydratačními, detoxikačními a protilupénkovými účinky na pleť celého těla jako elixír mládí.
Aloe pravá
Více o aloe

Silné protizánětlivé a antibakteriální účinky aloe vera se využívají v kosmetice zejména k ošetření pleti se sklonem k akné, oparům, ekzémům či plísním. Působí také proti tvorbě lupů.

Staří Egypťané aloe nazývali krev bohů a egyptské královny ji využívaly ke zkrášlení pleti, za což si bylina vysloužila také název rostlina nesmrtelnosti. Zhusta se užívala také k balzamování, zvláště ve východních zemích. Účinky aloe vera znal dokonce i Kryštof Kolumbus, který na zázračnou rostlinu nedal dopustit.

Aloe v naší nabídce

Aloe přidáváme do přípravků pro ženy i pro muže. Naše šampony, sprchové gely, vody po holení i další výrobky hojně využívají jeho blahodárných účinků.

Kosmetika s aloe

Vše s aloe (8)

Mandloň obecná

Prunus dulcis
Mandlový olej je svým složením velice blízký lidské pokožce, rychle vstřebává, na pokožce nezanechává pocit mastnoty, neucpává póry a nevyvolává alergické reakce.
Mandloň obecná
Více o mandloni

Mandlový olej je jedním z nejcennějších rostlinných olejů, který se získává lisováním semen mandloně, obsahuje vitamin A, E, F, mnoho minerálů – draslík, vápník, hořčík, fosfor, síra, kyselinu olejovou, linolovou a palmitovou a glycerín. Využívá se při péči o pleť sušší, citlivou, se sklony k červenání, svědivosti či olupování. V našich výrobcích je obsažen v produktech pro péči o pleť dětskou, které přináší zklidnění při podráždění od plenek.

Mandloň je keřovitá nebo stromovitá rostlina dosahující výšky 5 metrů. Vytváří široké, mírně převislé, zahuštěné koruny ve tvaru kruhové výseče. Pochází ze severní Afriky a západní Asie. Pěstuje se v teplých oblastech Evropy, v okolí Středozemního moře zplaňuje. Na území Jihomoravského kraje jsou vysázeny dva malé sady s necelou tisícovkou mandloní a společnou rozlohou asi 4,5 ha, které jsou městem Hustopeče udržovány jako turistická atrakce.

Kosmetika s mandloní

Vše s mandloní (7)

Olivovník

Olea europaea
Vyměňte drahou kosmetiku za olivový olej. Olivový olej je silný přírodní antioxidant, bohatý na nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A a E. Zklidňuje podrážděnou pokožku, má zvláčňující a regenerační účinky.
Olivovník
Více o olivovníku

Olivový olej je vhodný téměř pro všechny typy pleti. Je vhodný do krémů, odličovacích přípravků, šampónů i koupelí, do přípravků na holení. Výrobky s olivovým olejem můžete použít pro péči o celé tělo i vlasy. Udržuje hebkou a pružnou pleť a vyživuje kořínky vlasů.

Jak se sklízí olivy, aby se zachovaly všechny vitamíny? Pro lisování olivového oleje se olivy sklízejí tradičním způsobem, tj. tlučením dlouhou palicí do větví stromů. Olivy padají do rozprostřených plachet pod stromem. Poté se olivy očistí a rozemelou, takto zpracované se dostanou do lisů, kde z nich vzniká olej, který se po přefiltrování plní do lahví. Olej musí být vylisován do čtyř dnů od sklizně, aby byla zachována jeho kvalita a především všechny látky v olivách obsažené.

Kosmetika s olivovníkem

Vše s olivovníkem (2)

Čajovník čínský

Camellia sinensis
Extrakty ze zeleného čaje obsahují kombinace cenných látek, které uklidňují, uvolňují, chrání a hydratují. Zelený čaj je bohatý na polyfenoly (flavonoly, flavony), které pomáhají neutralizovat škodlivé látky. Pomáhá pečovat o celé tělo i vlasy.
Čajovník čínský
Více o čajovníku

Čajovník čínský obsahuje kofein důležitý pro látkovou výměnu, flavonoidy pro ochranu buněk a řadu důležitých vitaminů, minerálů a stopových prvků. Má hojivé účinky, využívá se na ošetření oděrek, spálenin, škrábanců a jizev. Chrání pleť před účinky volných radikálů, UV paprsky a před škodlivými vlivy venkovního prostředí. Vlasy jsou po jeho užití bohaté a získávají lesk a vitalitu.

Čaj pomáhá lidem již přes 4500 let. Díky oblibě nápoje z vylouhovaných čajových lístků se začala v Indii a Číně v hojné míře pít převařená voda a předešlo se tak statisícům úmrtí v důsledku kontaminace vody. Za druhé světové války pronesl sir Winston Churchill: „Čaj je pro mé vojáky důležitější než munice do zbraní“.

I dnes je čaj neodmyslitelnou součástí našeho života nejen jako pochutina, ale i v kosmetických a zkrášlujících přípravcích.

Kosmetika s čajovníkem

Vše s čajovníkem (2)

Mořské řasy

Algae
Mořské řasy zmírňují příznaky problematické a citlivé pleti – akné, dermatitidy, alergické reakce, padání vlasů nebo zkrotí vrásky. Obsahují prospěšné látky pro zdraví a krásu jako vitamíny, minerály a stopové prvky.
Mořské řasy
Více o mořských řasách

Mimořádně příznivé účinky mořských řas na organismus jsou všeobecně známé. Řasy však stále skrývají překvapivých vlastností, díky kterým jsou v kosmetickém průmyslu vysoce oblíbené. Například jejich vysoký obsah minerálů a vitamínů (jód, draslík, hořčík, vápník, vitamíny A, B, C, D, E) má významný revitalizační účinek na organismus. Buněčná stěna řasy obsahuje glykoproteiny, celulózu a nejsvrchnější vrstva obsahuje pektiny a látku, která ideálně filtruje UVB záření.

Pro kosmetické účely využívali mořské řasy již starověcí Egypťané, Řekové a Římané. Ovšem největší rozkvět nastal v 70. letech minulého století, kdy se mořské řasy začaly přidávat i do běžných kosmetických výrobků (šampony, sprchové gely, pleťová mléka, pleťové vody, pleťové masky a krémy).

Kosmetika s mořskými řasami

Vše s mořskými řasami (3)

Citrusové plody

Výtažek z citrusových plodů se může použít k snížení viditelnosti jizev a stařeckých skvrn. Zvýrazňuje barevný tón pleti, která pak vypadá mladistvě a svěže.
Citrusové plody
Více o citrusových plodech

Výtažek z citrusových plodů najdeme ve výrobcích proti celulitidě a striím. Působí proti revmatismu a proti zažívacím potížím. Našim výrobkům dodává svěží a lehce nasládlou vůni. Vůně citrusových plodů zlepšuje náladu, odbourává stres a úzkost, zlepšuje schopnost koncentrace.

Citron najdeme i v přípravích na čištění domácnosti, zvláště k odstraňování mastnoty a leštění povrchů.

Kosmetika s citrusovými plody

Vše s citrusovými plody (4)

Ostružiník křovitý

Rubus fruticosus
Listy mají léčivé účinky, suší se a používají se při průjmech, zažívacích potížích nebo jako koupele prospěšné při ekzémech a špatně se hojících ranách.
Ostružiník křovitý
Více o ostružiníku

Ostružina je samozřejmě keř, který plodí skvělé a chutné ovoce. Nejlepší ke konzumaci je čerstvé. Vyrábějí se z něj také šťávy, sirupy, džemy, likéry a používá se do dezertů.

Na celém světě roste nesčetné množství poddruhů, počet se odhaduje až na 2 000. Jen u nás bychom těchto poddruhů našli kolem stovky.

Nasbírejte si mladé listy ostružiníku v době před rozkvětem. Listy se suší při teplotách do 40 °C. Můžete z nich přímo vařit čaj nebo je použít do čajových směsí s jinými bylinami.

Doporučuje se také jako kloktadlo při kašli.

Ostružina v naší nabídce

Přidává se do koupele při kožních problémech, vyrážkách či ekzémech. V našich produktech ho najdete v Dětské pěně do koupele.

Kosmetika s ostružiníkem

Vše s ostružiníkem (1)

Bavlník bylinný

Gossypium herbaceaum
Bavlna se pěstuje ekologicky bez použití chemických přípravků a proto nedráždí a nezatěžuje ani lidský organismus, ani životní prostředí. Bavlněná vlákna se využívají při výrobě kosmetických pomůcek - odličovací tampony, vatové tyčinky, dětské pleny,
Bavlník bylinný
Více o Bavlníku

Bavlníky jsou vzpřímené keře, občas i stromy z čeledi slézovitých (Malvaceae). Je známo asi 50 druhů bavlníků. Jedním z nejznámějších je Bavlník bylinný - jeden ze základních druhů bavlníků, kerý se pěstuje dodnes.

Vlákna bavlníku se po sklizni dále zpracovávají a vyrábí se z nich bavlna (z dlouhých vláken se po úpravě tká příze určená pro výrobu látek a krátká vlákna se používají k výrobě umělého hedvábí, střelné bavlny a vycpávek.

Nejstarší archeologické důkazy používání bavlny jsou asi 6000 let staré (bavlna se jako textilie používala už ve starém Egyptě) a nejstarší písemná zmínka o bavlně pochází z Indie z období přibližně 1500 př. n. l.

Kosmetika s Bavlníkem

Vše s Bavlníkem (1)

Kopřiva dvoudomá

Urtica dioica
Kopřiva patří k bylinám, které obsahují nejvíce křemíku – "prvku krásy" se zásadním vlivem na růst krásných vlasů, nehtů a obnovu pokožky.
Kopřiva dvoudomá
Více o kopřivě

Kopřiva je bylinou s plnou intenzitou léčivého účinku ve všech částech (kořen, list, stonek i květ). Právě proto je vybavena žahavými chloupky – bez této ochrany by ji zvěř zcela spásla a vyhubila.

Kopřiva je vytrvalá, až 2 metry vysoká dvoudomá bylina. Podle pověsti ji přinesli do Británie Césarovi vojáci, protože si mysleli, že ji budou potřebovat, aby se s ní mohli šlehat a tak se zahřívat. Švihání kopřivami donedávna platilo za osvědčený prostředek proti artritidě a revmatismu. Dnes se z kopřiv připravuje pročišťující jarní tonikum a z mladých listů i výživný zeleninový pokrm.

Kopřiva v naší nabídce

Kopřiva se hodí především k ošetření mastné pleti. Je také tradičním prostředkem k oplachování vlasů (zabraňuje předčasnému maštění). Přidává se hlavně do šamponů a vlasových vod, je součástí mnoha kúr pro obnovu a posílení vlasů.

Bříza bělokorá

Betula pendula
Březový výluh se odpradávna užívá k čištění pokožky a přípravě vlasové vody pro posílení vlasových kořínků.
Bříza bělokorá
Více o bříze

Březový výluh uvolňuje ucpané póry a podporuje regenerační schopnosti kůže. Vlasová voda z břízy je vhodná pro všechny vlasové odstíny.

Bříza bělokorá dorůstá do výšky 25 m. Listy a kůra obsahují flavonoidy, silice, pryskyřice, saponiny, glykosidy, vitamin C, minerální látky, organické kyseliny, betulin, cukr a třísloviny. Pupeny břízy se využívají v gemmoterapii (obor, který využívá sílu pupenů, v nichž je obsažen genetický potenciál rostliny). Březové listy se tradičně zpracovávají do mnoha forem: víno, čaj, koupel, březový olej, prášek, tinktura.

Bříza v naší nabídce

Z březové mízy, tzv. "březové vody", vyrábíme vlasové vody k oplachování vlasů po umytí. Březová voda omezuje tvorbu lupů a maštění vlasů, zlepšuje pružnost vlasů a jejich lesk. Proto ji přidáváme také do šampónů a kondicionérů.